De omgeving

Nergens in het centrum van Leeuwarden is het zo rustig als op het Jacobijnerkerkhof. Historische huizen worden omgeven door oude bomen waar hoofdzakelijk vogels hun aanwezigheid kenbaar maken.

Af en toe lopen groepjes toeristen langs voor een stadswandeling die langs het Jacobijnerkerkhof voert. Voor het huis staat in een perkje de Julianaboom, een linde die is geplant ter afsluiting van een grote restauratie van de kloosterkerk Jacobijnerkerk en het gebied eromheen in 1948.

Het pleintje voor het huis is autovrij en biedt uitzicht op de Grote Kerk, het Joods Monument en het rijksmomument Joodse School en de achterkant van het Fries Natuurmuseum.

uizichtmonument
julianaboom
IMG_8168
miniature
2482
IMG_8145

Cultuur

Gelijk voor de deur is het Joods Monument en het rijksmonument Joodse School uit 1886. Ook is een kijkje in het naastgelegen schilderachtige Boshuisen-gasthuis en Luilekkerland de moeite waard. En een bezichtiging van de Grote Kerk en een bezoek aan het Fries Natuurmuseum, allemaal in de directe omgeving gelegen.

En wandelt u iets noordelijk, dan staat u in de Prinsentuin, de grootste natuurjachthaven van Nederland onderdeel van de wandeling 'Rond Tuinen in Leeuwarden' van het Historisch Centrum Leeuwarden. Stadswandelingen in de stad worden georganiseerd door A Guide to Leeuwarden waaronder de Street Art Tour  langs mooie straatkunst en bijzondere graffiti. Of ontdek de kleinste bewoners van Leeuwarden op de route van Miniature People Leeuwarden.

Ook is een zomerse rondvaart in een oude Friese praam door de grachten van Leeuwarden een aanrader. Of een bezoek aan het Keramiekmuseum Princessehof of het Fries Museum of Stadsschouwburg De Harmonie of Filmhuis Slieker. Of een van de vele evenementen die Leeuwarden biedt zoals het Noordelijk Filmfestival, het Straatfestival en nog veel meer. Of genieten op een van de gezellige terrassen op het sfeervolle Gouverneursplein.

In Leeuwarden is veel te doen. Leeuwarden was natuurlijk niet voor niets de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018. Alle up-to-date toeristische info vindt u bij het nieuwe Leeuwarden Visitor Center gevestigd op Zaailand 123 (of volg de blauwe, gele of witte lijnen in de stad).

Of laat u inspireren door Lonnie uit Antwerpen op haar Travel Blog: Lonnies Planet met haar tips voor: Leeuwarden in 24 hours.

Parkeren 

In de binnenstad van Leeuwarden geldt zowel betaald parkeren als parkeren door vergunninghouders. De parkeerduur voor bezoekers is beperkt. Betaald parkeren kan vlakbij op 2 minuten lopen aan de Groeneweg voor maximaal 2 uren. Wilt u langer parkeren dan kunt u gebruik maken van een van de twee parkeergarages in de buurt: de parkeergarage Oldehove op 450 meter of de parkeergarage Hoeksterend op 500 meter van het huis. Bij deze parkeergarages kunt u ook een maand- of jaarabonnement nemen.Een parkeervergunning kunt u onder bepaalde condities aanvragen bij de gemeente Leeuwarden.

IMG5999pefiltered

Stallen fiets

Uw fiets kunt u buiten kwijt of in de gratis fietsenstalling Sint Jacobsstraat op 5 minuten lopen van het huis.

logomakr_8bcojt
Jumbo-karretjes

Boodschappen

Voor uw dagelijkse boodschappen is supermarkt Jumbo aan het Hoeksterpad het dichtst in de buurt op zeven minuten lopen. En in de binnenstad zijn veel leuke grote en kleine winkels langs de grachten. De Kleine Kerkstraat is in 2010 en in 2012 uitgeroepen tot de leukste winkelstraat van Nederland. Elke vrijdag is er een grote markt op het Zaailand. U kunt ook bestellen bij lokale boeren uit de buurt; u bestelt deze boodschappen op de website van boodschappen bij de Streekboer en dan haalt u uw bestelling op zaterdagmorgen bij de boeren in de Blokhuispoort op.